Kestävä aurinkosuojaratkaisu on pitkäaikainen investointi parempaan työympäristöön

Tehokas aurinkosuoja on välttämättömyys miellyttävän ja tuottavan työympäristön luomiseksi – mutta eri aurinkosuojien välillä on myös eroja.

Ajankohtaista

25.06.2024
Kestävä aurinkosuojaratkaisu on pitkäaikainen investointi parempaan työympäristöön

Luonnonvalon saanti on tärkeää, varsinkin toimistotiloissa, kouluissa ja muissa oppimisympäristöissä. Päivänvalo voi vähentää valaistuksen tarvetta ja säästää siten energiaa. Jos haluaa säilyttää päivänvalon hyvät vaikutukset ja samalla estää auringon haitallisen säteilyn, kannattaa valita dynaaminen aurinkosuoja, esimerkiksi screenkaihtimet.

– Aurinkosuojien valmistajana meille on tärkeää tietää, mihin tarkoitukseen asiakas haluaa aurinkosuojaa käyttää. Tämän pohjalta voimme valita tarkoitukseen sopivan kankaan. Kankailla on erilaisia ominaisuuksia ja ne voivat esimerkiksi vähentää sisätilojen lämpenemistä tai estää häikäisevää auringonvaloa. Kangasvalinta vaikuttaa suoraan myös sisään pääsevään valoon, jonka tiedämme vaikuttavan positiivisesti tuottavuutemme ja yleiseen hyvinvointiimme, toteaa Pedeluxin toimitusjohtaja Camilla Stenholm.

Dynaaminen aurinkosuoja on kestävä vaihtoehto sekä ympäristön että lompakon kannalta, sillä sen avulla sisälämpötila pysyy tasaisena ja rakennuksen jäähdyttämiseen kuluu vähemmän energiaa.

Oikea aurinkosuoja kannattaa ympäri vuoden – myös paukkupakkasilla

Ajatuksien suuntaaminen talveen keskellä kesää ei välttämättä houkuttele, mutta Stenholm korostaa, että panostaminen tehokkaaseen aurinkosuojaan lisää mukavuutta myös talvikuukausina.

– Toimisto- ja liiketiloissa talviaurinko voi itse asiassa olla suurempi haitta kuin kesäaurinko. Talven aurinkoiset päivät tuovat usein mukanaan häikäisevää valoa ja aiheuttavat epämukavuutta sisätiloissa työskenteleville, Stenholm toteaa. Aurinkosuojan asentaminen elo- tai syyskuussa on siten oiva keino saada maksimaalinen hyöty investoinnista koko ensimmäisen käyttövuoden ajan.

Oikean aurinkosuojaratkaisun valinta voi parantaa työpaikan sisäympäristöä myös muilla tavoin. Dynaamiset aurinkosuojat eivät vain suojaa voimakkaalta auringonvalolta ja sisätilojen ylikuumenemiselta, vaan toimivat myös yksityisyyden suojana säilyttäen samalla läpinäkyvyyden – voit siten edelleen nauttia näkymistä ikkunoiden läpi.

– Parhaan mahdollisen aurinkosuojan tarjoavat moottoroidut ja automatisoidut ratkaisumme, jotka aktivoituvat tietyssä lämpötilassa. Varsinkin suurissa rakennuksissa, joissa on paljon ikkunoita, käsikäyttöiset aurinkosuojat voivat tuottaa henkilöstölle yllättävän paljon ylimääräistä vaivaa.

Jatkuva täydennyskoulutus takaa Pedeluxin asiantuntemuksen ja korkean laadun

Pedelux panostaa jatkuvan täydennyskoulutuksen tarjoamiseen henkilöstölleen varmistaakseen, että he ovat aina ajan tasalla viimeisimmistä aurinkosuojatrendeistä ja -tekniikoista. Pedelux haluaa myös aktiivisesti lisätä tietoisuutta aurinkosuojauksesta asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa keskuudessa – muutama vuosi sitten yritys järjesti arkkitehdeille ja muille kiinnostuneille webinaarin, jossa he esittelivät uusimmat ratkaisut ja määräykset toimistolämpötiloihin liittyen. Webinaari toteutettiin yhteistyössä Aurinkosuojaus ry:n kanssa, jossa Stenholm on myös aktiivisesti mukana.

European Solar Shading Organisation (ES-SO), joka on kehittänyt myös ES-SO ESBO -simulointityökalun, jonka avulla Pedelux räätälöi optimoituja aurinkosuojaratkaisuja asiakkailleen, on tärkeä uuden ja merkityksellisen tiedon lähde. Sen uusin julkaisu1 korostaa erityisesti päivänvalon ja tehokkaan lämpötilan säätelyn merkitystä työpaikan tuottavuudelle.

– Kouluissa päivänvalon saanti näyttää olevan vielä tärkeämpää tuottavuuden kannalta, Stenholm toteaa. Tämän tiedon omaksuminen on tärkeää varsinkin niille, jotka suunnittelevat erilaisia toimisto- ja oppimisympäristöjä.

 

1 European Solar Shading Organization (2024). Healthy Buildings Barometer 2024. Saatavilla: https://es-so.com/onewebmedia/news/Healthy-Buildings-Barometer-2024.pdf