Pedelux satsar på hållbarhet – använder endast återvunnet aluminium i sin produktion

Pedelux övergår till att endast använda återvunnet aluminium i sin produktion.

Aktuellt

26.10.2023
Pedelux satsar på hållbarhet – använder endast återvunnet aluminium i sin produktion

Pedelux övergår till att endast använda återvunnet aluminium i sin produktion. Företaget har också tidigare använt sig av en del återvunnet aluminium i sina produkter, men exakt hur stor andel det har rört sig om är svårt att uppskatta eftersom andelen varierar från leverantör till leverantör.

— Aluminium är en metall som kräver stora mängder energi vid tillverkning, så att helt och hållet övergå till att använda återvunnet sådant är ett rejält steg på vägen. Övergången till återvunnet aluminium gör slutproduktens koldioxidavtryck mindre och vi bidrar dessutom till en renare miljö på lång sikt, säger vd Camilla Stenholm.

Under en övergångsperiod innehåller företagets produkter både det återvunna AluPure från den inhemska leverantören Mäkelä Alu och det aluminium som finns kvar i Pedelux lager, men sedan april 2023 köps enbart 100 % återvunnet aluminium in. Pedelux använder sig av aluminium bland annat i sina mörkläggningslösningar, markiser, rullgaller, rulljalusier, sol- och fasadskärmar och gardinskenssystem.

— Kvaliteten på våra produkter förblir givetvis densamma, lovar Stenholm.

Konkreta åtgärder för hållbarhet och miljö

Pedelux inledde sin resa mot en mer hållbar verksamhet för flera år sedan och har sedan dess gjort konkreta ändringar för att minska på belastningen av miljön. Nyligen uppdaterade företaget också sin logo för att spegla detta hållbarhetsfokus.

— Övergången från lysrörsbelysning till LED i alla våra produktionshallar har varit ett steg i förändringsprocessen och det kommer vi att slutföra inom några månader. Dessutom installerade vi en solpanelsanläggning för ett par år sedan, säger Stenholm.

Företaget strävar efter att så långt som möjligt kunna använda sig av befintliga komponenter och profiler i sin produktutveckling, och sedan många år tillbaka använder företaget sig av återvunna tyger i sina mörkläggningsprodukter. Att Pedelux nu övergår till återvunnet aluminium i all sin produktion är således ett naturligt nästa steg i företagets utveckling.

Övergången innebär en stor omställning för företaget, men Stenholm betonar dess betydelse:

— Företagen har en stor och mycket viktig roll i den gröna omställningen. Hållbarhet är också väldigt viktigt för våra kunder.


För mer information kontakta vd Camilla Stenholm:
tfn 040 702 8180
camilla.stenholm@pedelux.fi