Storinvestering förbättrar Pedelux textilprodukter

Det automatiska skärbordet som installerades på textilavdelningen i februari 2023 är företagets största enskilda investering.

Aktuellt

19.12.2023
Storinvestering förbättrar Pedelux textilprodukter

Skärbordet är det enda i sitt slag i hela landet

På Pedelux textilavdelning tillverkas allt från presenningar i pvc till inredningsprodukter såsom akustikgardiner, mörkläggningsgardiner, scenridåer och skyddsnät till fönster. Det automatiska skärbordet som installerades på textilavdelningen i februari 2023 är företagets största enskilda investering.

– Tack vare skärbordet kan vi hantera tyger mer effektivt och precist än tidigare. Maskinen gör inga misstag, minimerar spill och vet precis hur mycket det finns kvar av ett visst tyg. I det avseendet är den helt ovärderlig, konstaterar försäljare Marcus Sjögård.

Skärbordet kommer från en maskintillverkare i Spanien och det är det enda i sitt slag i hela Finland. 

– En annan anledning till att vi valde att investera i ett automatiskt skärbord är att vi håller på att successivt frångå användningen av tyger som innehåller pvc och glasfiber, särskilt i våra inomhusprodukter. Tygerna som inte innehåller pvc är känsligare och behöver hanteras varsamt, och tack vare den här maskinanskaffningen försvinner själva hanteringen delvis ur processen, förklarar Sjögård.

Den manuella hanteringen av tygerna har också komplicerats av den varierande tygbredden. På bara några år har en märkbar förändring skett i branschen.

– Eftersom fönstren på senare år blivit allt större behövs också bredare tyger till olika solskyddslösningar. Tidigare var en tygbredd på 2,40 meter ganska allmän, men nu kan de vara upp till 3,5 meter breda. Även dessa kan vårt automatiska skärbord hantera utan problem.

Stort tygsortiment med fokus på återvunnet material och gott inomhusklimat

På textilavdelningen arbetar också två sömmerskor som syr alla företagets inredningsprodukter. I Pedelux eget tyglager finns gott om valmöjligheter oberoende av användningsändamål och vid behov beställs också andra tyger in enligt kundernas önskemål. Tygerna kommer främst från Tyskland men också från Belgien, Frankrike och Sverige.

– Utbudet hos våra leverantörer är så gott som oändligt. Eftersom digitalt tygtryck också är ett alternativ är det bara ens fantasi som sätter gränserna. På ett kontor i Helsingfors har vi till exempel monterat gardiner med världskartor i olika intressanta färgställningar, berättar Sjögård.

Alla tyger är i dagens läge OEKO Tex standard, men många av tygerna i kollektionen motsvarar också kraven för att byggnaderna ska uppfylla REACH, Indoor Air Quality och Breeam.

– Det är viktigt för oss att vi ger kunderna bästa möjliga material, både med hänsyn till kvalitet och miljö. Vid leverans medföljer uppgifter om olika certifikat, inte bara vad gäller kemikalier. Vid beställning av akustikgardiner ingår till exempel också dokumentation om produktens akustikvärde.